ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Διάσκεψη της ΕΕ για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας
Περισσότεροι από 800 άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στις 17-18 / 11/14 σε μία διάσκεψη προκειμένου να καθορίσουν την πορεία και τους στόχους που η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να αγωνιστεί να επιτύχει σχετικά με την κοινωνική οικονομία. Το συνέδριο με θέμα «Ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας για την ανάπτυξη της ΕΕ» διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιταλική προεδρία της ΕΕ και θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, 190 ομιλητές από 25 χώρες της Ευρώπης θα συζητήσουν τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη. Η συζήτηση θα οργανωθεί σε 10 θεματικές ενότητες οι οποίες θα εξετάζουν θέματα όπως η στήριξη της πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χρηματοοικονομικά μέσα και μεσάζοντες  ή συνεργασία με τον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, μια επιτροπή που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να αναπτύξει πολιτική σε αυτόν τον τομέα, προτείνοντας καινοτόμες λύσεις για την κοινωνική επιχείρηση, θα διοργανώσει μια συνάντηση. Η ομάδα αυτή χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα  ανταλλαγής και  εκμάθησης σχετικά με τις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα χρησιμοποιήσει το συνέδριο ως ευκαιρία συνάντησης με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε αυτό το τομέα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται σε απάντηση του στόχου της γενικότερης πολιτικής της Επιτροπής για την προώθηση μιας «άκρως ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» και σχετίζεται με την Πρωτοβουλία της Κοινωνικής Επιχείρησης.
Πλαίσιο
Μια κοινωνική οικονομία αναπτύσσεται λόγω της ανάγκης για νέες λύσεις σε ζητήματα – κοινωνικά, οικονομικά ή περιβαλλοντικά – και για να ικανοποιήσει  ανάγκες που έχουν αγνοηθεί ή ικανοποιούνται ανεπαρκώς  από τον ιδιωτικό είτε το δημόσιο τομέα. Η κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει συνεταιρισμούς, αλληλασφαλίσεις, σωματεία  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύματα και  κοινωνικές επιχειρήσεις. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη και δημιουργεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν βασικούς παράγοντες στην κοινωνική οικονομία και στη δημιουργία  κοινωνικής καινοτομίας. Επιδιώκουν να υπηρετήσουν  το όραμά τους για το συμφέρον της Κοινότητας και όχι απλώς να έχουν μια απόδοση κεφαλαίου. Οι Κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν συχνά μια καινοτόμο φύση, μέσω των αγαθών και  των υπηρεσιών που προσφέρουν, καθώς και μέσω της οργάνωσης ή των μεθόδων παραγωγής στις οποίες καταφεύγουν. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις απασχολούν συχνά πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, για παράδειγμα τα κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα. Με τον τρόπο αυτό έχουν  ως στόχο να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και τη μείωση των ανισοτήτων.
Η κοινωνική οικονομία ως ανάχωμα στην κρίση
Έναν πλήρη οδηγό για την κοινωνική οικονομία και την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) αποτελεί το βιβλίο «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Μια δυναμική προοπτική ενάντια στην οικονομική κρίση», της οικονομολόγου και εμπειρογνώμονα στην Κοινωνική Οικονομία, Θεοδώρας Ντούλια, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα σύγγραμμα που εισάγει από τον φοιτητή μέχρι τον πεπειραμένο στην κοινωνική οικονομία και τις καλές πρακτικές της στην Ελλάδα και διεθνώς και αποτελεί χρήσιμη συμβολή στην ελληνική βιβλιογραφία για το θέμα.
 
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και εισηγήτρια του νόμου 4019/2011 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τις ΚοινΣεπ. Στον σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για στήριξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, όπως και εκείνη για την ανάπτυξη των Μικροπιστώσεων στην Ελλάδα (για διάθεση μικροπιστώσεων σε μικρές Επιχειρήσεις), θέμα το οποίο αναφέρεται με προτάσεις και στο βιβλίο.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Αντώνης Μωυσίδης (καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.ΕΠ.Ε), Ματίνα Κανάκη (εκπρόσωπος της ενημερωτικής πύλης koinsep.org, πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Εκάτη») και Νίκος Κρημνιανιώτης (διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ) «Εύξηνη Πόλη»).

Σύμφωνα με τον κ. Μωυσίδη, η Ελλάδα της κρίσης αποτελεί γόνιμο έδαφος για τη λειτουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που μπορούν να προσφέρουν διέξοδο στην κοινωνική κρίση και την ανεργία. «Η κοινωνική οικονομία αποτελεί μία άλλη προσέγγιση μακριά από την επίπλαστη ευημερία των προ κρίσης χρόνων», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η κ. Κανάκη μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΚοινΣΕπ, όπως η ανυπαρξία ολοκληρωμένου χρηματοδοτικού πακέτου, η καχυποψία απέναντι στο συνεταιρίζεσθαι και ο χαμηλός βαθμός ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το δε βιβλίο ανέφερε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοεκπαίδευση και διά ζώσης εκπαίδευση όσων ασχολούνται με την κοινωνική οικονομία.

Στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του βιβλίου στάθηκε και ο κ. Κρημνανιώτης που μίλησε για τις δυνατότητες των ΚοινΣΕπ σε τομείς όπως η ανακύκλωση, ενώ επισήμανε ότι η κοινωνική οικονομία είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που δίνει έμφαση στην ισότητα και την αλληλεγγύη και μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση.

Η συγγραφέας Δώρα Ντούλια, από την πλευρά της, τόνισε ότι αποπειράται να καταδείξει το εύρος και τη δυναμική της κοινωνικής οικονομίας. «Θα ήθελα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους ανέργους στη χώρα μας ώστε να οργανωθούν. Η κοινωνική οικονομία στήνεται από τα κάτω και όχι από τα πάνω», κατέληξε.

Μετά το πέρας της παρουσίασης συνεχίστηκε η συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, τις καλές πρακτικές υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων, τα οφέλη, τις δυσκολίες και τα βήματα δημιουργίας αυτών. Ακόμη, συγκεντρώθηκαν υπογραφές για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Κοιν.Σ.Επ. και αποφασίστηκε η δημιουργία διαρκούς forum με Συντονιστική Επιτροπή Προώθησης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας από εκπροσώπους φορέων, υπάρχοντες και εν δυνάμει κοινωνικούς επιχειρηματίες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
Επειδή εκτός από τη Δημόσια και Ιδιωτική Οικονομία....
υπάρχει και η Οικονομία των Πολλών, για το καλό των Πολλών:
η Κ ο ι ν ω ν ι κ ή Οικονομία!


Στο ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας προσφέροντας στον Εαυτό μας δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα για:

• ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ

• ΡΟΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ χωρίς ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ!

Και όλα αυτά χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο, χωρίς κεφάλαιο, μέσα από ένα Μοναδικό Μοντέλο Ζωής που βασίζεται στη Συνεργασία,την Κοινωνική Οικονομία & την Αυτοκατανάλωση χωρίς Μεσάζοντες!
Η πιο έξυπνη, εναλλακτική και ελληνική πρόταση
για την αντιμετώπιση της Κρίσης!
Αναφορά γίνεται επίσης στην ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο., στην Κίνηση 136 και στο δημοψήφισμα για το νερό, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας κλπ. Η παραγωγή είναι του MINCA Living In, London, UK, 2014
Δηλώστε συμμετοχή: 
site: www.diktioigiaspoliton.eu
email: info@allazoume.eu 
facebook: https://www.facebook.com/diktioigiaspoliton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου